For at hjælpe en olie med at påvirke dit hår på den mest fordelagtige måde, så skal det passe til niveauet af hårets porøsitet. Har du nogensinde overvejet hvorfor en olie gør dit hår fladt mens de andre gør Har du nogensinde overvejet hvorfor en olie gør dit hår fladt mens andre gør håret kruset? Hemmeligheden ligger i oliernes struktur, og for at være mere præcis, i størrelsen af molekylerne som olien er lavet af. Oliernes komposition domineres af forskellige fedtsyrer med forskellige størrelse molekyler. Og ikke alle molekyler matcher hver hårtype.

Dette taget i betragtning, så skal valget af naturlige olier styres af typen af fedtsyrer der dominerer i en bestemt olie. Dette er den eneste måde du kan matche en olie til niveauet af porøsitet i dit hår.

Hår porøsitet – hvad er det?

Hår porøsitet er et parameter der beskriver tilstanden af dit hår. Dette udtryk blev opfundet ved at observere og analysere hårets ydre strukturer; mere præcist ved at analysere laget af kutikula som hvert hår er opbygget af. Kutikula sidder ikke tæt ind til hårets overflade. I stedet er det arrangeret i lag der dækker hårets cortex. Disse er forbundet med den cellulære cement. Laget af kutikula løftet i det øjeblik at håret bliver skadet. Jo mere ødelagt og dehydreret håret er, jo højere løftet er laget af kutikula, som reflekterer hårets porøsitet. Som konsekvens, så jo mere laget af kutikula bliver løftet, jo mere hår bliver forsvarsløst.

Enhver velvalgt naturlig hårolie passer dens molekyler ind i de forskellige størrelser huller som hver hårtype er karakteriseret ved.

Tre typer af hår porøsitet

Ud fra niveauet af porøsitet, kan vi skelne mellem tre hårtyper:

porøsitet

 • Hår med lav porøsitet – har et tæt knyttet lag af kutikula. Sådan et hår er tykt og tungt, ret stift og helt sikkert svært at style. Denne hårtype kræver speciel pleje, ellers vil håret blive fedtet og dermed miste volumen. For meget talg kan føre til overdreven hårtab, som skabes af svækkede hårsække (på grund af dårlig cirkulation af oxygen).
 • Hår med medium porøsitet – har et smule bøjet lag af kutikula. Forkert pleje kan gøre håret enten fladt eller kruset. Hår med medium porøsitet har typisk dehydrede spidser, bliver statisk eller fedtet. Hårsækkene mister deres tilstand og håret falder dermed ud. Det utilstrækkelige antal af vitaminer og mineraler bidrager til forringelse af håret.
 • Hår med høj porøsitet – har et meget åbent lag af kutikula. Det er dehydreret og skadet hår i ekstrem dårlig tilstand. Sådan et hår mangler glans og vitalitet, mister volumen og tyngde, og er meget skrøbeligt. Derudover forringes sådan en type hårs tilstand meget hurtigere da det mister fugt nemt. Håret skal næres hele tiden, og det er også vigtigt at indehaveren af sådan et hår er forsigtig med ikke at skade det yderligere.

Hvordan defineres hårets porøsitet?

Hår porøsitet kan defineres på mange måder. Hvis du har tid og store problemer med håret, så besøg en trichologist som vil undersøge dit hår og din hovedbund.

Derudover kan du definere hårets porøsitet ved at lægge et rent hår (uden nogen silikoner osv) i en skål med vand. Observer håret for at finde ud af hvad der sker med det efter 10 minutter:

 • Hvis det flyder omkring i bunden af skålen eller hvis den er faldet helt ned på bunden, betyder det at dit hår har høj porøsitet; kutikula absorberer vand hurtigt.
 • Hvis det svømmer omkring midten af skålen betyder det at dit hår har medium porøsitet; kutikula absorberer vand moderat.
 • Hvis det flyder i overfladen betyder det at dit hår har lav porøsitet; kutikula lader ikke vandet trænge ind.

Kvinder ved typisk nogenlunde hvilket niveau af porøsitet deres hår har, eftersom det ikke er svært at definere. Beskrivelsen af de tre hår porøsiteter tillader dig at kategorisere dit hår ganske nemt.

Hvordan matcher man en olie med en hår porøsitet?

Som det er blevet nævnt før, så har hår olierne forskellige strukturer på grund af forskellige størrelser molekyler de er lavet af. Takket være dette, kan olierne ideelt set passe ind i særlige hårtyper. Som eksempel, så har kokosolie meget små molekyler der passer ind i de små huller hos hår med lav porøsitet. På samme tid virker de små molekyler ikke så godt på hår med høj porøsitet, da de kun kan gøre håret kruset. For at opsummere, når man vælger en olie, så læg mærke til mængden af særlige fedtsyrer som den indeholder.

Du kan bruge de følgende retningslinjer:

 • Hår med høj porøsitet – vælg olier der indeholder en stor mængde polyumættede fedtsyrer (omega-3 og omega-6)
 • Hår med medium porøsitet – vælg olier der indeholder en stor mængde monoumættede fedtsyrer (omega-7 og omega-9)
 • Hår med lav porøsitet – vælg olier der indeholder en stor mængde mættede fedtsyrer (laurinsyre, stearinsyre, myristinsyre).

Vælge olier matcher hår med lav porøsitet?

Vælg olier med små molekyler:

 • Kokosolie
 • Sheasmør
 • Babassuolie
 • Palmeolie

Hvilke olier matcher hår med medium porøsitet?

Vælg olier med molekyler i medium størrelse:

 • Hasselnøddeolie
 • Camellia olie
 • Moringa olie
 • Mandelolie
 • Argan olie
 • Macadamia olie
 • Abrikosolie

Hvilken olie matcher hår med høj porøsitet?

Vælg olier med store molekyler:

 • Saflorolie
 • Cederolie
 • Grapefrugt olie
 • Solsikkeolie
 • Sort frøolie
 • Majsolie
 • Aften primula olie

Hårolie – hvad skal du være forsigtig med?

Hårolier fået så stor popularitet at næsten alle kosmetikmærker producerer skønhedsprodukter der indeholder olie. Dog, før du besøger en skønhedsbutik, så bliv kendt med hvad man skal lægge mærke til under shopping. På denne måde vil du undgå dårlige overraskelser da du vil beskytte dit hår mod skader.

 1. Komposition af hårolie – forkert matchede olier. Mange producenter overvejer ikke hvorvidt olier de putter i deres produkt er balanceret og udvalgt i overensstemmelse med hår porøsitet. I stedet bruger de enten de mest almindelige eller mest populære olier. Dette gør at olierne bliver mindre effektive da de ikke afslører deres fulde potentiale. 
 2. Komposition af hårolie – kortkædede fedtsyrer (SCFA). Disse er meget hårde alkoholer der irriterer hovedbunden, forårsager allergiske reaktioner, og når man fortsætter med brug, kan de endda bidrage til dehydrering af håret. I lyset af dette, anbefales det at man undgår sådanne alkoholer, ikke kun i olier men også i andre skønhedsprodukter. Sådanne kortkædede fedtsyrer er blandet andet: alkohol denat, benzyl alkohol, isopropyl alkohol og ethanol alkohol. 
 3. Komposition af hårolie – petroleumderivater kunstige farvestoffer sammen med konserveringsstoffer og tunge comedogene silikoner kan irritere. Husk at jo mere naturlig en komposition af en hårolie er, jo bedre er virkningen. Den bedste hårolie er frie for enhver mulig irriterende ingrediens, og derfor kan de påføres direkte til hovedbunden.